Toprak

Plus d'informations
il y a 9 ans 6 mois #12 par baldero
Toprak a été créé par baldero
Eğitimin Başlığı
Toprak Atölyesi

Hedef:
Çocuklarda, toprak içerik ve işlevinin farkındalığını oluşturma, bitkilerin hangi özellikteki toprakta daha verimli büyüyebileceklerini gözlemleme
Uygulama aşamaları:
Giriş etkinliği: çocuklarla birlikte büyük bir daire oluşturulur. Herkes bir adım öne çıkarak önce adını, sonra kendisini tanıtan çok sevdiği bir şeyi ifade eder. Gurubun içinde aynı şeyi seven başka biri olursa o kişi de bir adım öne çıkar. (aynı şeylerden hoşlanan çocukların da birbirini görmesi ve fark etmesi amaçlanır.) Aynı etkinlik, “bu çalışmada en çok yapmak/bilmek istediğimiz şey” sorusuna yanıt vermek üzere tekrarlanır.
Farklı toprak türleri gözlemleme: Önceden hazırlanmış bir alanda, farklı özelliklere (killi, taşlı, kumlu, humuslu, kompost) sahip toprakların bulunduğu alana geçilir. Çocuklardan farklı yapıdaki bu toprakları elleyerek, koklayarak, inceleyerek gözlemlemleri istenir. Aralarındaki farklar grupla paylaşılır.
Drama etkinliği “Bitkiler ne ister?”
Etkinliği düzenleyen yetişkinlerden iki tanesi aralarında biraz mesafe bırakarak kumlu bir toprakta iki kum tanesi olduklarını ifade ederler. Diğer çocuklardan onları izlemeleri istenir.
Bu toprakta yetişmek isteyen bir bitkinin nelere ihtiyaç duyacağı sorulur. Örn. “su” cevabı geldiğinde, çocuklardan birinin su olarak gelip kumlara katılması istenir. Suyun iki kum tanesinin arasından rahatça geçip gittiği, toprağa tutunamadığı vurgulanır. Aynı durum gelen diğer cevaplar için de tekrarlanır, “hava, organik madde, besin vs”
aynı etkinlik killi toprak için tekrarlanır. bu kez iki yetişkin birbirine hiç birşeyin geçemeyeceği kadar yakın durur. Bu kez, su olan, hava olan vs çocukların toprağa erişmesi mümkün olmaz. Çünkü toprak çok sıkışıktır.
Toprağa biraz bitki besin ve organik madde eklenir. (yine çocuklar..) ardından birinin toprak soluncanı olması istenir. besinleri yiyerek sıkışık toprağın arasından geçmesi, toprağı havalandırması gözlemlenir. sırasıyla suyun ve havanın nasıl toprağın içinde gezinebildiği ve tutunabildiği vurgulanır.
Birinci ektinliğe geri dönülerek, bu çalışmadan çıkan gözlemlerle çocukların ilk tercihlerinde bir değişiklik olup olmadığı sorgulanır.
Farklı topraklardan alınan örnekler birbirine karışmadan üstüste şeffaf bir kapta toplanır. içine bir kaç solucan eklenerek, solucanın toprak içindeki hareketleri ve toprağı nasıl karıştırarak zenginleştirdiği gözlemlenir.
Kapanış: Tekrar daire olunarak çalışmadan nasıl sonuçlar çıkarıldığı, yeni neler öğrenildiği ve neler hissedildiği paylaşılır.

Değerlendirme:
4 ila 10 yaş arasında bir gurup olmasına rağmen katılım oldukça fazlaydı. Kapanış etkinliğinde alınan geri bildirimlerde etkinliğin hedefine ulaştığı gözlemlendi. En çok ilgiyi solucanlar topladı :) etkinliğin toplam süresi yaklaşık 1 saat südü.
Ekleyen:
Banu Aldemir
[/color]
Les utilisateur(s) suivant ont remercié: beste, defne

Connexion pour participer à la conversation.

Temps de génération de la page : 0.365 secondes

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com