22 Gen

Willy Vogt Sistemi, Fotosentez Yardımıyla Organik Sindirim

Bu gri su dönüşüm sistemini hidrojeolog Willy Vogt geliştirmiştir, orijinal adı biophotodigestion’dur. (fotosentez yardımıyla organik sindirim). Bitkiler sayısız mikroorganizmaların çoğalmasına ve organik maddelerin mineralize edilerek, atik gri suyun dönüştürülmesini sağlar. Bu mineralizasyon sonucu ortaya çıkan maddeler bitkiler tarafından tüketilir. Karbon, azot, fosfor vb, ekilmiş bitkiler tarafından geri dönüştürülür ve değerlendirilir.

Dönüştürülmek istenen atık direk olarak digesteur/sindirici havuz gönderilebilir, zira katı maddeler öncelikle büyük çakıltaşlarından geçeceği için orada kalacaktır. Böylece ön işleme ve işleme/dönüşüm aynı sistemle sağlanacaktır.

İşleme Prensibi
Sindirici havuz, geomembrane/geotextile* ile döşenmiş ve su geçirmez hale getirilmiş çok derin olmayan bir çukurdan oluşur. Çukur akordeon şeklinde büyük çakıltaşları ve mıcır ile doldurulacaktır. Gelen gri suyun akışkanlığı -debisi ve içerdiği maddeye- göre yapılan hesaplama ile oluşturulacak sindirici havuzun ölçüleri hesaplanacaktır. S şeklideki sistemi ekteki şemaya göre akordeon hesabı çoğaltabiliriz.

1-Arıtılacak atık su gelişi (besleme devamlı olacak) .
2-Arıtılacak su dolaşımı, Su akordeon şeklinde ve bitkiler ekildigi gittikçe incelen bölgelerden geçecek.
3-Ahşaptan inşa edilen havuz, su geçirmez tektil ile kaplanacak ve akordeon sisteminde bölmelere ayrılacak .
Atık su, çukurdaki granulametrisi** gittikçe incelen 150 ile 40 mm seri halinde yerleştirilmiş kutlesel sindiricilerden geçerek arıtılacaktır. Bu alan çeşitli türdeki bitkilerden oluşur. Bataklik ve sulak alan bitkileri Cypreraceae/Papirüsgiller ve ozellikle Cyperus papyrus , Joncaceae/ Hasir otlari ; Juncus acutiflorus, J. acutus, J. Balticus vb, Poaceae/Bugdaygillerden Phalaris arundinacea, su bitkileri, su nanesi mentha aquatica, çiçek açan buğdaygiller gibi bir sürü bitki. Willi Vogt Joncaceae kullanmıştır, bu bitkiler yogun rizom kök yapısıyla suyun akışına baraj etkisi oluşturur. Dolayısıyla dikkatle kullanılmalıdır. Atık su yerçekiminden faydalanarak sindirim havuzuna dökülecek şekilde hafif eğimli yapılmalıdır. S formu vorteks efekti yaratır. –Suyun girdap şeklinde dönmesi- Bu efekt havuzun bataklığa dönüşmesini engeller. Ayrıca bu form sistemin toprağa nüfuzunu sınırlar ve uzunluğu 130 metrelere varabilir. 1-Gelen atık su,
2-Derinliği az suyla dolu çukur,
3-su geçirmez geomembrane,
4-Çakıltaşları,
5-İri mıcır,
6-İnce mıcır,
7-Çeşitli bitki türleri,
8-Su seviyesi

Yönetim ve Bakım
3,4 yıl çalıştıktan sonra bitkiler 15/20 cm yükseklikte budanmalı ve akabinde her sonbahar bu işlem tekrar etmelidir. Her sene yarım saatlik iş.
Avantaj ve Dezavantajları
D4 seviyesinde atık sağlar. Kesinlikle ayrıca geri dönüştürme gerekecek çamur artığı kalmaz.
Sindirim havuzu peyzaja gayet iyi uyum sağlar ve biyolojik çeşitliliğe katkısı olur.
Ortama,iklime, topoğrafi ve atık su miktarına göre yapılacak her uygulama birbirinde farklı olur.

*Geomembrane : Sugecirmez tekstil
**Granulametrie : Maddelein boyutlarını belirleyen ölçü birimi Örnek bahçeler ve linkler
1- http://le-jardin-de-beatrice.fr/realisations/un-digesteur-complante/
2- 2- http://www.sillon38.com/blog/category/eau/assainissement/
3- https://www.google.fr/search?q=digesteur+complante&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYpPWhub3KAhVM6xoKHf5vCZEQ_AUIBygB&biw=1366&bih=633
Fransızcadan çeviren Beste Pekoz Bonnard

Read 57794 times Last modified on Venerdì, 22 Gennaio 2016 20:36

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com